Hva burde man investere i?

Jeg kom plutselig opp i en veldig interessant diskusjon med en kollega, som vet at jeg liker å investere i utbytteaksjer. Der jeg fikk følgende spørsmål: Hvilke Norske utbytteaksjer burde jeg investere i?

Dette spørsmålet fikk meg til å tenke; Hva burde jeg anbefale ? Jeg grublet litt, siden jeg vet at personen har investert en del i aksjer, har forståelse for risiko, har gjort større investeringer enn meg tidligere og har mer investert i meg. Så denne personen vet hva dette dreier seg om, jeg kom da fram til at følgende før jeg sa noe: Det som passer for meg, passer ikke nødvendigvis for deg. Jeg har fokus på at mine investeringer er langsiktige, jeg har ikke behov for å ha høy avkastning på kort sikt. Dette er noe som skal være investert lenge.

Så jeg måtte spørre: Hva ønsker du å oppnå med aksjen ? Skal du ha den som ett langsiktig investeringsobjekt? Har du lyst på utbytte ? Er vekst viktig ? For dette er ting som kan betyr forskjellige ting for forskjellige folk. (for de aller fleste, så er nok ett indexfond helt greit, man følger markedet og har en ok avkastning) Men når man går litt utenfor det helt enkle greie, hva skal man investere i og hvordan skal man investere ?

Mange som lager slike sider har klare anbefalinger rundt investeringer, på sikt kommer jeg til å snakke om de investeringene jeg har gjort og gjør fortløpende. Mine hovedinvesteringer er i indexfond, enkelt og greit, jeg har og enkeltaksjer for å spe på siden dette er noe jeg liker å holde på med og det får meg til å se på aksjemarkedet og jeg lærer nye ting.

Poenget her er: Hvordan du ønsker å investere er noe du må tenke igjennom selv, finne det som passer best for deg, siden jeg husker godt en kompis som hadde hørt følgende: Aksjemarkedet var spennende og det var nå man skulle investere i fond… Ble kjempegira, investerte ett par hundre tusen i fond… Sjekket det dag etter dag, avslutta hele greia etter ca. 2 uker og var «kjempeskuffet» fordi det ikke var en avkastning på 200%…. Man blir sjelden rik over natten, å finne den riktige investeringen tar tid og interesse… Hvis man hverken har tid eller interesse, så tenker jeg litt som en annen kompis av meg sa: Jeg kan ikke noe om strøm, så jeg lar elektrikeren koble strøm, jeg kan ikke noe om aksjer, eller aksjemarkedet. Så jeg putter penger i ett fond, da er det flinke folk som investerer disse pengene for meg, kanskje tjener jeg, kanskje taper jeg. Men hvis jeg skal investere disse pengene i enkeltaksjer, så føler jeg det litt som om jeg kunne dratt til las vegas. Siden jeg bare gjetter hva som blir å gå bra.

Så tenk litt over det, er det gøy å sette seg inn i finansmarkedet, eller er det litt som med strøm. Det er helt greit å ha det det, men man trenger ikke sette seg inn i det selv og det går fint hvis noen andre bare «fikser» det. Hvilken risiko liker du? Fordelen med fond er at man får spredd risikoen, å putte alle pengene i en kurv er sjelden en god ide.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: